Orthomoleculair

Orthos betekent recht, juist, gezond. Dus orthomoleculair betekent  “een situatie waarbij alle moleculen gezond zijn/ op de juiste plaats zitten”.

De cellen in ons lichaam bestaan elk uit honderden moleculen. In de ideale situatie functioneren die allemaal optimaal. Maar dat zal niet snel het geval zijn.

Een lichte verstoring valt je nauwelijks op. En die wordt vaak ook door het lichaam snel gecorrigeerd. Pas als er meerdere systemen uit de pas gaan lopen kom je waarschijnlijk in actie.

Het begint met af en toe hoofdpijn, een poosje daarna lijkt je spijsvertering een beetje overgevoelig geworden, je slaapt minder goed, hebt wel eens hartkloppingen, en eigenlijk ben je heel erg moe, ook na een weekend.

Op dat moment is het slim om te gaan kijken waar het mis loopt. Welke cellen hun functie niet goed meer (kunnen)  uitvoeren. En wat je er aan kunt doen om je herstel te ondersteunen. Met lifestyle-aanpassingen, voeding, of specifieke hulpstoffen zoals vitamines en mineralen.  

Dat de werking van vitamines van invloed is op onze gezondheid is al heel lang bekend. Eind 18e eeuw werd bijvoorbeeld ontdekt dat de verschijnselen die men scheurbuik noemde, ontstonden bij een tekort aan vitamine C.

En in het westen wordt zwangere vrouwen geadviseerd om extra foliumzuur te nemen omdat bewezen is dat een tekort bij de baby bv een open ruggetje kan veroorzaken.

Een teveel aan schadelijke stoffen, bijvoorbeeld veel alcohol tijdens de zwangerschap , kan weer andere aandoeningen veroorzaken.

Het lichaam reageert

Het lichaam beschikt over bijna oneindig veel herstel en compensatie-mogelijkheden. Daardoor kan je lang 'doorlopen', ook met klachten. Maar er gaan uiteindelijk steeds meer rode lampen branden op je dashboard. 

Dat het lichaam inventief reageert op disbalans of tekorten zie je aan mensen die in gebieden leven met ernstige hongersnood. Zo lang mogelijk proberen alle basissystemen in het lichaam te zorgen dat de meest kwetsbare organen (zoals de hersenen) genoeg ‘voeding’ krijgen, desnoods ten koste van de rest (bv spieren). 

De orthomoleculair therapeut

De orthomoleculair therapeut stelt op grond van de anamnese en eventueel diagnostisch onderzoek of een meting een diagnose van de oorzaken van je klachten. Niets in het lichaam functioneert volledig onafhankelijk van de rest - dus het is zaak om naar het hele systeem te kijken, en niet naar een losse klacht. Pas dan kan je vaststellen wat de oorzaak is, en welke actie het meeste (en blijvende) resultaat zal sorteren.

Het advies kan vervolgens zijn een aanpassing van je voedingspatroon, of het tijdelijk gebruik van bepaalde supplementen.

Doel behandeling

Het doel van de behandeling is dat je lichaam voldoende bouwstoffen heeft, en belemmerende stoffen kwijt kan om de balans te hervinden en in staat is die te behouden.

Een voorbeeld: Een kapster met zogenoemd kapperseczeem kan hormooncrème smeren, maar dat zal de oorzaak niet wegnemen. In de meeste gevallen zal het probleem zijn dat de lever bepaalde stoffen waarmee ze werkt niet goed kan afbreken en afvoeren, waardoor er ontstekingsprocessen plaatsvinden - en dat wordt duidelijk in het bindweefsel/de huid. Als je in dat geval de lever gaat ondersteunen in zijn ontgiftingscapaciteit kan de huid herstellen.  Voor het herstel heeft het lichaam zink nodig en vitamine A. Die voorraad is door de loop van de jaren met veel eczeem opgebruikt. Het kan dan bv helpen om tijdelijk extra zink te gebruiken in voeding of als supplement om de huid te ondersteunen zich sneller herstellen.